Een stukje geschiedenis

Scouting Nederland viert jubileum in Reeuwijk

Sinds 1985 heeft Reeuwijk, de laatste zaterdag van augustus, haar eigen dorpsfeest.

Het ontstaan daarvan dankt ons dorp aan Scouting Nederland die dat jaar het 75-jarig bestaan vierde met tal van activiteiten. District IJsselstreek sloot haar jubileumactiviteiten af in Reeuwijk. Met onder meer waterspelen, admiraalzeilen, wrik- en roeiwedstrijden, fiets ‘m erin en een prachtige gondelvaart van Reeuwijk naar Gouda was er een uitstekend programma samengesteld. Dit viel toevalligerwijs samen met Koninginnedag, de dag waarop in Reeuwijk altijd al een gondelvaart was. Ongeveer 55 gondels deden er mee en niet alleen van scoutinggroepen, ook van bedrijven en particulieren.

Ontstaan Waterspektakel

De toenmalige wethouder Jan Baas maakte die dag een toespeling dat één en ander voor herhaling vatbaar was. Hans Schouten, die voor scouting district IJsselstreek de reclame en pr verzorgde, zag hier ook wel wat in, maar voor de organisatie van een dergelijk terugkerend evenement waren natuurlijk meer mensen nodig. Vanuit horecabedrijven, de scouting, (watersport)verenigingen en de Reeuwijkse Ondernemers Vereniging werd een werkgroep opgericht, waarvan de harde kern werd gevormd door Bert Barendrecht, Alexander Kuipéri, Eef van der List, Dik Veldman, Ton van der Voorn en Hans Schouten. In Eef van der Vlist, eigenaar van o.a. Restaurant Elfhoeven, vonden ze hun eerste hoofdsponsor. Het Waterspektakel werd dat jaar geboren, een evenement waar in de topjaren wel zo’n 35.000 tot 40.000 bezoekers op af kwamen!

Samenvoeging met het SPS Jazzfestival

In 2008 vroeg het comité van het Waterspektakel aan Ad Elderhorst of er iets georganiseerd kon worden voor de vrijdagavond. Daaruit kwam het idee naar voren voor het organiseren van een jazzfestival. De Stichting Muziekfestival Reeuwijk werd hiervoor opgericht en SPS meldde zich aan als naamgevend hoofdsponsor voor het jazzfestival. Met grote namen op de podia als Rita Reys & trio Pim Jacobs, The Young Sinatra’s en Laura Fygi bleek de eerste editie van het SPS Jazzfestival meteen al een doorslaand succes.

Een jaar later vierde het Waterspektakel haar 25-jarig jubileum. Stichting Evenementen Reeuwijk zag de organisatie van het Waterspektakel echter niet meer zitten en gooide de handdoek in de ring. Het 25ste Waterspektakel moest toch doorgaan, vond Stichting Muziekfestival Reeuwijk. Alle oudgedienden werden weer bij elkaar gebracht om nog één keer de organisatie op zich te nemen. Dat hebben ze op een geweldige manier gedaan, compleet met een schitterende gondelvaart, maar het Waterspektakel ging daarna toch echt ter ziele.

Bruisend Reeuwijk neemt het stokje over

Stichting Muziekfestival Reeuwijk vond dat een feest van deze omvang gehandhaafd moest blijven voor de Reeuwijkers. Door een nieuw comité enthousiaste mensen te vormen ontstond Bruisend Reeuwijk. Met een knipoog naar het Waterspektakel, dat wel, want de activiteiten op en rond het water blijven op het programma staan. Soms met een wat andere invulling +wat nieuw toegevoegde elementen en verder met héél veel goede artiesten op de podia. Eén ding is zeker: Reeuwijk bruist deze zomer!

Bruisend Reeuwijk gaat verder in andere stichting

Na een succesvolle editie van Bruisend Reeuwijk in 2017 heeft de organisatie besloten om Bruisend Reeuwijk verder te laten gaan in een in 2017 nieuw opgerichte stichting “Stichting Volksvermaak Reeuwijk”. Deze stichting is opgericht met het doel meerder evenementen te gaan organiseren in Reeuwijk. Vanaf 2018 is deze stichting verantwoordelijk voor de organisatie van Koningsdag en Bruisend Reeuwijk. Een aantal bestuursleden van de stichting muziekfestival Reeuwijk gaan over naar de nieuwe stichting en we hopen door deze samensmelting dat we de evenementen in Reeuwijk naar een hoger niveau kunnen brengen. Door het nieuwe bestuur is besloten dat Buisend Reeuwijk voortaan zal plaats vinden in het eerste weekend nadat de schoolvakantie is afgelopen.